Sunday, 26 December 2010


KANGAR - Selama sebulan ini, sebuah keluarga terdiri lapan orang di Taman Merpati di sini tidak menyangka keenakan makanan yang mereka nikmati menggunakan kicap soya pekat, rupa-rupanya bercampur bangkai cicak.

Bangkai cicak dalam kicap pekat yang turut mempunyai tanda sijil halal itu hanya disedari ketika keluarga tersebut menggunakannya untuk memasak nasi goreng kira-kira pukul 7 malam kelmarin.

Menurut Norazura Arip, 32, bangkai cicak sepanjang dua sentimeter itu tiba-tiba terkeluar dari botol kicap berkenaan ketika dia menuangkannya ke atas senduk untuk memasak nasi goreng.

"Saya menjerit kerana terkejut melihat ada cicak keluar dari botol kicap ini yang telah pun bertukar warna menjadi kehitaman.

"Ekoran itu, kami sekeluarga kini berasa loya-loya dan trauma setelah memikirkan selama sebulan ini kicap tersebut digunakan dalam masakan seharian kami," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini semalam.

Wednesday, 15 December 2010

40 TIPS UNTUK JIMAT PETROL KERETA

1. Servis kereta ikut jadual - kereta yg di maintain dgn baik akan beroperasi pada kecekapan maksimum

2. Penapis udara dan penapis minyak petrol kena check! (Penapis minyak petrol kene tukar 40 000 km sekali)

3. Spark plug perlu dlm keadaan baik ( Tak hitam & gap OK )

4. Tayar perlu diisi angin dgn pressure yg betul, kalu tayar tak cukup angin, minyak makan...

5. Pakai kereta yg CC rendah tapi kalau nak pakai yg CC tinggi pun boleh cuma system kene bagus la macam Honda i-VTEC, Toyota VVTi atau pakai sistem

6. Jangan tarik pick-up lebih 3000 rpm setiap gear , tapi sekali-sekala boleh la takut engin lemau

7. Go slow man ! jangan speeding .90-100 km/j tu kira ok la.., tapi kalau terbakar sebab ada orang ajak race
- kejar.. jgn tak kejar

8. Elakkan kesesakkan jalan raya, lagi lama tersangkut (engin idle) lagi makan minyak (kene tukar gear selalu)

9. Kalau parking menunggu tu, matikan engin

10. Berkongsi kereta

11. Naik motor (4 lejang)

12. Naik Basikal

13. Naik pengangkutan awam

14. Guna tayar kereta yang low profile dan ada special rubber compound (Grip tinggi rintangan kurang)

15. Pakai rim tayar biasa dah le, kalu nak pakai sport rim biar sesuai dgn kereta (dapat pakai macam rim motor lagi bagus - ringan maa... macam kereta klasik)

16. Isi minyak kat stesen minyak yang pakai meter analog

17. Tingkatkan tahap kecekapan pembakaran engin, kalau kereta biasa - 80% daripada campuran bahan api dibakar dgn sempurna. Kalau nak tingkatkan ke 90% pakai high frequency converter dlm sistem spark plug seperti Stromberg ataupun pakai special magnet pada talian minyak (Dah terbukti !!!)

18. Isi minyak slow-slow masa kat stesen minyak. Isi minyak sambil minum kopi dan borak-borak

19. Elakkan jalan berbatu dan tanah merah

20. Gunakan engin Hybrid (gas-electric)

21. Guna engin Electric (pakai bateri)

22. Gunakan tenaga solar

23. Kurangkan penggunaan air-con,

24. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin kereta yg power sahaja seperti Mercedes, BMW, EVO )

25. Buang Catalytic converter pada system ekzos dan ganti dgn free flow center bullet (Tapi sebelum buat pastikan tahap kecekapan pembakaran engin anda ditingkatkan, kalu tidak banyak asap keluar beb)

26. Ganti ekzos belakang dgn free flow ekzos (Kalu takut bising, cari yg brand baik punyeee, mesti marii)

27. Loweredkan kereta anda

28. Pakaikan kereta anda skirt labuh tapi jangan cecah jalan dah la.Ini bertujuan untuk kurangkan rintangan
angin, tapi skirt tampal tak main sebab takut angin tembus

29. Kalau nak pergi kedai kat rumah tu, jalan kaki lagi bagus, boleh exercise

30. Cari tempat kerja dekat dgn rumah, kalau dapat tidur,makan, berak,mandi kat office lagi best.

31. Petrol mudah terpeluwap, jadi kalau nak isi minyak isi time pagi atau waktu sejuk dan kalau dapat parking tempat redup lagi best. Cuba korang kene jemur.. masak dibuatnye.

32.. Kalau nak isi petrol kat stesen minyak pastikan isi penuh, tak payah nak ulang alik cari stesen minyak

33. Jangan bawak banyak barang. Kalau boleh bawak yg perlu sahaja.

Penggunaan minyak bergantung kepada

weight/power ratio - power kereta dah fix, bila berat bertambah - nisbah meningkat dan penggunaan minyak pun meningkat. Lagi satu, cuba-cubalah kuruskan badan tu sikit dan turunkan perut tu....

34. Tinted cermin kereta anda (Semua cermin). Lagi kurang cahaya matahari masuk, lagi bagus (cthnya gold dust 95% block heat) sebab ia berkaitan dgn penggunaan air-con dan emosi anda. Contohnya, kalau air-con kurang guna atau guna pada tahap minimum, minyak pun save dan anda pun kurang terbakar atau kurang nak marah sebab ada kajian menunjukkan cuaca panas akan meningkat tahap kebrutalan seseorang itu Bila dah 'panas' mula la jadi samseng jalan raya

35. Terdapat juga teknologi baru dimana kadar ketembusan cahaya pada cermin kereta anda boleh diubahsuai (Kat negara kita belum dikomersialkan) menggunakan tenaga elektrik drp bateri anda. Bila nak parking - gelapkan cermin kereta, bila nak drive cerahkan balik. Rujuk [ fcp://@fc.ramunia.com,%2318476420/ MailBox/_ blank/home.howstuffworks. com/smart- window.htm

]http://home. howstuffworks. com/smart- window..htm

36. Gantikan Air filter kereta anda dengan filter K&N sebab filter K&N diperbuat daripada gentian kapas dimana kadar aliran udara adalah lebih tinggi daripada filter biasa yg diperbuat dari kertas dan mudah tersumbat

37. Boleh cuba pakai micro-compressor (www.micro-compresso r.com) atau Air Injector (www.air-injector. com)

38. Kalau nak pergi kerja tu, keluar la awal sikit, takde la terkejar-kejar. Rilek je drive dan tak sakit kepala.

39. Perbanyakkan stesen Petronas

40. Pasang intercooler pada enjin anda (bila suhu enjin diturunkan, power meningkat dan boleh save minyak)

Rahsia Protein: Resepi Jitu Turunkan Berat Badan

Friday, 10 December 2010

Usah negatif terhadap ibu mertua

Kita sering membaca kisah hubungan tidak 'ngam' antara menantu perempuan dan ibu mertua dan amat jarang sekali hubungan menantu lelaki dan ibu mertua diketengahkan. Kali ini Laman-Seri akan membicarakan tentang hubungan yang jarang-jarang dibincangkan.

Dalam kehidupan berumahtangga menjaga hubungan dengan mertua menjadi antara tanggungjawab besar kepada seseorang yang sudah bergelar suami atau isteri. Islam sendiri turut menyarankan kita agar menghormati dan menyayangi mertua seperti ibu bapa kandung. Bagi sesetengah orang, mertua sering kali dianggap menjadi penyebab timbulnya konflik dalam rumahtangga. Bagaimanapun, tidak semua berfikiran sedemikian kerana ada mertua menjadi sahabat paling akrab dan benar-benar membantu dalam rumahtangga.

Apabila bakal menantu tidak mampu menjalin hubungan yang akrab sebelum berkahwin dengan bakal mertua, keadaan ini menyebabkan hubungan dingin antara mereka berterusan. Hakikat yang perlu diterima seseorang sebaik sahaja selesai diijabkabul, tanggungjawab dan peranan semakin bertambah dan bukannya berkurangan. Jika dahulu hanya sebagai kekasih, tetapi kini sebagai suami atau isteri yang sah. Pasangan sebenarnya bukan hanya berkahwin dengan lelaki atau wanita yang dicintai, bahkan juga seluruh anggota keluarganya.

Sebagai menantu lelaki dalam keluarga perempuan, anda barangkali sukar berkomunikasi sebaiknya dengan keluarga mertua. Menyesuaikan diri dengan mertua bukan fenomena baru dalam masyarakat kita. Sebagai menantu lelaki, anda mungkin malu atau tidak tahu cara untuk memulakan sesuatu komunikasi. Isteri boleh membantu melalui pelbagai perkara.

Tips berikut juga mungkin boleh digunakan untuk menjadikan hubungan dengan keluarga isteri lebih rapat:

1. Kungungi ibu mertua

Sering mengunjungi ibu mertua (jika tidak tinggal serumah) atau sering memerhatikan ibu mertua (jika tinggal serumah). Ini boleh dilakukan bersama isteri atau tidak dan sekali gus mampu mengeratkan hubungan sekeluarga...

2. Mengalah bukan erti kalah

Mengalah dalam sesuatu perkara kerana ibu mertua umumnya sudah berusia lanjut. Mereka lebih sering menggunakan emosi daripada logik. Ibu mertua akan gembira jika anda kelihatan ada kemahuan untuk “menaunginya” dan kelihatan anda mahu “berkongsi kasih” dengannya selain anak perempuannya.

3. Eratkan silaturrahim

Kembangkan hubungan dengan mertua perempuan. Ini boleh dilakukan misalnya dengan mengajaknya berbincang mengenai hal yang diminatinya, sering mengunjunginya, mengajaknya berjalan dan belajar untuk melayannya seperti ibu kandung sendiri. Hal ini dapat membuatkan ibu mertua berasa anda memang memerhatikannya sebagai individu yang dihargai dan diperlukan.

4. Melakukan aktiviti bersama

Babitkan mertua perempuan dalam setiap aktiviti yang dilakukan jika perlu. Misalnya, minta tolong menemani anda dan anak berjumpa doktor atau pergi berbelanja bersama.

5. Lebihkan perhatian

Fokuskan perhatian anda terhadap hal yang baik dalam dirinya dan cuba untuk menghindari pemikiran negatif mengenai dirinya. Misalnya, anda tahu dia adalah tukang masak yang hebat. Dari sudut positif, anda dapat belajar masak walaupun anda menantu lelaki. Mungkin anda dapat menyediakan makanan lazat ketika isteri berpantang selepas bersalin. Secara tidak langsung, anda meringankan beban ibu mertua yang terpaksa menjaga isteri yang sedang berpantang.

6. Elakkan kritikan

Jangan mengkritik ibu mertua di depan isteri. Walau bagaimana sekalipun perangai ibu mertua, dia tetap ibu kandung isteri anda. Ingatlah pertalian darah tidak akan hilang sampai bila-bila. Kata-kata negatif mengenai ibu kandungnya hanya akan membuat isteri semakin menjauh daripada anda.

7. Iktiraf kewujudannya

Sedarilah walaupun ibu mertua bukan sahabat tetapi cubalah selami bahawa kehadiran anda dalam kehidupan isteri sudah ‘memisahkan’ dia dengan anak yang dicintainya.

8. Banyakkan bersabar dan berdoa

Jangan anggap ibu mertua tidak suka kepada anda. Kaji diri sendiri kerana mungkin selama ini ada sikap anda memang membuatkan ibu mertua tidak berkenan walaupun bukan bererti anda harus mengubah keperibadian diri. Jika anda bersabar, selalu memberi perhatian dan bersikap positif terhadap ibu mertua, lama-kelamaan ibu mertua juga lembut hatinya. Jika perilaku negatif dibalas negatif, hasilnya sering tidak menggembirakan. Kebanyakan lelaki mungkin tidak pandai menyesuaikan diri dengan ibu mertua lalu mereka menghindarkan diri daripada ibu mertua yang dianggap merumitkan suasana.

9. Ambil hati

Istilah “mengambil hati mertua” itu ternyata ada benarnya. Fikirkan suatu hari nanti, isteri anda akan menjadi seorang ibu mertua apabila anda menerima menantu lelaki. Hidup semakin mudah jika sejak awal, anda sudah menetapkan batasan tegas antara isteri dan ibu kandungnya. Misalnya, tidak membiasakan ibu kandungnya untuk mengurus segala keperluannya atau meminta ibu kandungnya untuk mengatur kewangan anda berdua. Jika kelakuan ibu mertua sudah melebihi batasan misalnya sudah mencampuri urusan rumahtangga, sudah sampai masa untuk meminta isteri anda menegur ibu kandungnya.

Teguran haruslah dengan kata-kata bersesuaian. Kalau anaknya sendiri yang menegur, tentu si ibu mertua akan cepat memaafkan dan melupakannya. Jika anda yang menyatakannya pada ibu mertua, mungkin hubungan anda dengan dia akan menjadi suram dan kata-kata anda itu mungkin tidak dapat dilupakan.

10. Jangan lokek atau berkira

Rajin-rajinlah mengambil hatinya, mungkin dengan membelikan hadiah atau buah tangan setiap kali anda bertugas di luar daerah. Misalnya, belikan sepasang kain seperti mana anda belikan untuk isteri. Lihatlah reaksi di wajahnya.

Semoga tips-tips di atas dapat membantu anda mengeratkan lagi hubungan dengan ibu mertua anda.

Tips dipetik dari sumber: HMetro 2009/01/15

Firman Allah SWT :
[7:179] Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.

Hadis Rasulullah SAW:
Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW., sabdanya: "Siapa yang tasbih tiga puluh tiga kali, tahmid tiga puluh tiga kali, takbir tiga puluh tiga kali, jadi jumlahnya sembilan puluh sembilan kali, kemudian dicukupkannya seratus dengan membaca: "La ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qadir. Maka diampuni Allah segala kesalahannya, walaupun sebanyak buih di lautan." (Hadis riwayat Muslim)

Wednesday, 1 December 2010

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman sekarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)

2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer

3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi

4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.

5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine

6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya

7. Elakkan mandi selepas makan

8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.

9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda

10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

'sharing is caring

Tuesday, 23 November 2010

Facebook medan meluahkan perasaan

RUANG dinding laman sosial seperti Facebook menjadi tempat menyuarakan apa saja pendapat dan rasa hati sama ada gembira dan sedih. Malangnya tanpa disedari ia mendedahkan aib sendiri.

Menurut pendakwah bebas, Zaharuddin Abd Rahman, terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik Facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka.

“Kemudian, status tersebut mendapat komentar daripada rakan-rakan. Sebagai contoh, ada yang secara terbuka mendesak suami membeli rumah, kereta, pinggan mangkuk, perabot, pakaian dan sebagainya melalui status mereka.

“Sebagaimana yang disebut oleh ramai ‘pakar’ dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai melepaskan tekanan dalam diri,” ujar kenyataannya yang dipetik dari laman web Zaharuddin.net.

Beliau yang juga pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) berkata, perbuatan tersebut tanpa disedari tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam.

“Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumah tangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui Facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya.

Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibu bapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan.

“Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti saudara-mara pihak atau pihak kaunselor rumah tangga.

“Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan runtuhkannya hanya kerana Facebook,” nasihat Zaharuddin.

Perceraian meningkat angkara Facebook?

MEMANG belum ada satu kajian spesifik di negara ini yang boleh mengesahkannya,. Namun, jika dilihat secara rambang, jaringan sosial dalam Internet seperti Facebook, Twitter dan Myspace ternyata boleh mendatangkan mudarat kepada keharmonian rumah tangga jika penggunaannya disertai dengan niat yang salah.

Gambaran terhadap kes ini dapat dilihat daripada jumlah kes perceraian yang meningkat tahun demi tahun.

Timbalan Pengarah (Dasar) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Othman Mustafa berkata, sebanyak 27,110 kes perceraian telah direkodkan daripada 135,136 perkahwinan yang telah didaftarkan pada tahun 2009.

Punca utamanya ialah pasangan gagal menjalankan tanggung jawab masing-masing. Walaupun tidak diperincikan bentuk kegagalan tersebut, sedikit sebanyak jelas pengabaian tanggung jawab itu memang ada hubung kait dengan ‘ketagihan’ sama ada suami atau isteri dengan laman web sosial masing-masing.

Ini hasil daripada temu bual ringkas yang penulis sendiri jalankan dengan beberapa rakan yang juga dikenali menerusi laman web Facebook.

Itu tidak termasuk kes-kes nyaris bercerai kerana salah faham dan cemburu dari hasil hubungan sama ada suami atau isteri di laman Facebook masing-masing.

Di Amerika Syarikat, satu kaji selidik dari Akademi Pengacara Perkahwinan Amerika (AAML) harus diberi perhatian. Hasil kajian mereka menemukan bukti jumlah perceraian meningkat gara-gara aktiviti suami atau isteri di Facebook, Myspace dan Twitter.

Presidennya, Marlene Eskind Moses, dipetik sebagi berkata, sebarang komen yang diletakkan oleh bekas pasangan akan gunakannya sebagai bukti di mahkamah.

Kajian tersebut juga mendapati pasangan yang sedang dalam proses perceraian atau perebutan hak penjagaan anak akan turut mengadu hal tersebut pada rakan di jaringan sosial.

“Dalam satu kes yang pernah berlaku, seorang wanita yang bercerai ingin menuntut hak penjagaan anaknya telah kehilangan hak tersebut kerana dia memberitahu mahkamah dia sudah bertunang dengan pasangan baru.

“Padahal di Facebook dia mengatakan dia sudah berpisah dengan teman lelaki yang suka menderanya dan kini sedang mencari lelaki kaya sebagai ganti.

“Saya memang terkejut bagaimana seorang itu tidak berfikir dahulu sebelum menaip di Facebook masing-masing terutama mereka yang dalam proses perbicaraan mahkamah,” kata Naib Presiden AAML, Kenneth Altshuler.

Mengikut perincian yang diperolehi daripada data kajian AAML, 66 peratus kes perceraian adalah dari Facebook, Myspace 15 peratus dan Twitter (lima peratus).

Maka tidak hairanlah, beberapa ulama Mesir mengeluarkan fatwa mengharamkan Facebook, kerana kesan negatifnya kepada pasangan suami isteri.

Gula ada manfaatnya

BIASANYA gula hanya dikaitkan dengan penyebab pelbagai jenis penyakit terutama diabetes. Namun tidak ramai yang mengetahui gula juga mempunyai manfaat tersendiri.

Bukan dari segi penggunaan dalam makanan atau minuman, kerana jika terlebih kandungan, ia pasti memudaratkan.

Perlu diingat, gula tidak mengandung vitamin, serat dan hanya mengandungi sejumlah kecil mineral.

Kandungan kalori pula cukup banyak, sekitar 394 kkal dalam 100 gram bahan. Boleh dikatakan gula langsung tiada nutrisi kerana semua bahan yang bernilai seperti vitamin, mineral dan sebagainya hilang selama proses penghasilan gula putih.

Dalam dunia kecantikan, penggunaan gula telah lama dipraktikkan masyarakat dahulu kala sebagai salah satu rawatan alami. Gula boleh diolah menjadi aneka produk kecantikan khususnya untuk melembutkan kulit. Dikatakan ia mengandungi zat pelembut yang mampu menghilangkan sel-sel kulit mati.

Masyarakat Romania misalnya menggunakan campuran madu, gula dan susu untuk merawat kulit. Caranya adalah dengan mencampurkan bahan tadi dan kemudian ia dilumur pada tubuh. Selepas kering ia disental lalu dibilas dengan air.

Wanita Mesir purba pula menggunakan campuran gula organik dan lemon untuk dijadikan penyental bagi mendapatkan kulit yang halus dan putih.

Dalam perubatan Cina pula, gula batu banyak dicampur dalam minuman herba yang baik untuk kesihatan. Ia dikatakan bermanfaat membantu membuang panas badan dan juga melegakan batuk serta kahak.

Cubalah sendiri, pasti anda menyedari manfaat gula dalam kehidupan sehari!

Pembesaran kanak-kanak sihat

Kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak yang menyeluruh bukan saja ditentukan melalui pertumbuhan fizikal yang baik, perkembangan mental yang sihat juga sama pentingnya.

"Kanak-kanak yang sihat mental mampu meluahkan perasaan, lebih yakin dengan diri, boleh menyayangi dan mempercayai orang lain dan boleh menyesuaikan diri dengan keperluan hidup dengan positif," kata pakar perunding psikiatri Dr Yen Teck Hoe.

Tambah Dr Teck Hoe, sistem pendidikan kini terlalu menekankan pencapaian akademik menyebabkan kanak-kanak lebih tertekan dan mengganggu perkembangan mental serta emosi mereka.

Pemakanan

Menurut Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) III 2006, terdapat kira-kira 20 peratus kanak-kanak (berumur antara 1-18 tahun) yang mengalami malnutrisi di seluruh negara.

Statistik juga menunjukkan kira-kira 15 peratus kanak-kanak kurang berat badan manakala 5.4 peratus terlebih berat badan. Kumpulan kanak-kanak yang paling banyak mengalami masalah pemakanan adalah yang bersekolah rendah.

"Malnutrisi adalah keadaan yang berpunca daripada diet yang tidak seimbang. Ia termasuklah kekurangan pemakanan, di mana kalori dan sesetengah nutrien penting tidak diambil dengan mencukupi atau terlebih pemakanan, di mana pengambilan kalori dan sesetengah nutrien melebihi jumlah yang diperlukan," terang pakar pemakanan Profesor Madya Dr Norimah A Karim.

Kecederaan & penyakit

Menurut statistik kebangsaan 2006, kadar kematian kanak-kanak di bawah usia lima tahun, termasuk bayi baru lahir adalah 7.2 bagi setiap ribu kelahiran hidup; dengan kebanyakan kematian berlaku pada tahun pertama.

"Kebanyakan kemalangan boleh dielakkan sekiranya ibu bapa lebih sedar akan penyebab kemalangan dan lebih peka ketika anak-anak mereka bermain di luar," kata pakar perunding pediatrik dan kardiologi pediatrik Datuk Dr Zulkifli Ismail.

Menjadi ibu bapa yang lebih baik

Salah satu cara untuk mempelajarinya adalah melalui perbincangan dengan doktor kanak-kanak. Satu lagi saluran adalah melalui program pendidikan dengan pakar, seperti Program Pengasuhan Positif yang memberikan maklumat, pengetahuan dan nasihat berkenaan asuhan dan penjagaan kanak-kanak.

Monday, 6 September 2010

SELAMAT HARI RAYA IDUL FITRI






Bulan Ramadhan, sudah hampir tiba ke penghujungnya. Bagi individu yang sedar serta menghayati ‘tawaran' bonus yang di berikan oleh Allah SWT dan RasulNya di bulan Ramadhan, mereka sudah pasti akan merasa sedih atau amat sedih dengan pemergiannya.

Sebaliknya orang yang tidak sedar atau tidak ambil endah tentang kelebihannya pasti bergembira dan berpesta dengan pemergian bulan hebat ini. Lebih malang lagi, pestanya yang dianjurnya adalah jenis pesta hiburan yang sememangnya bertentangan dengan ruh dan objektif Ramdhan.

Seolah-olah individu yang berpesta maksiat di permulaan bulan Syawal ini ingin memaklumkan berkenaan ‘peperiksaan' Ramadhannya yang mendapat keputusan ‘gagal' dan berjaya peroleh doa khas Malaikat Jibrail untuk mendapat 'kecelakaan' iman yang lebih dahsyat pada bulan selanjutnya. Nau'zubillah.


RINGKASAN AMALAN DI HARI RAYA


Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri .

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ;

Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :

قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada ;

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.

Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ;

Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

RINGKASAN KESILAPAN DI HARI RAYA

Dalam pada masa yang sama, secara amat ringkas saya sertakan beberapa kesilapan kesilapan kerap di musim perayaan :-

1) Sentuhan ; Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.

2) Aurat & Ipar ; Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.

3) Wangian Wanita ; Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.

4) Pakaian Wanita ; Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.

5) Kubur ; Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Yasin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang ( Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)

6) Meninggalkan solat ; kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.

7) Dosa Bertempoh ; Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan 'chat', berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati, sudah dibuangnya jauh-jauh.

Terlalu banyak lagi senarainya, bagaimanapun cukuplah terlebih dahulu apa yang dicatatkan. Semoga ada manfaat.

Selamat Hari Raya Idil Fitri

"Taqabbalallahu Minna Wa Minkum Solehal A'Mal"

Azam mendidik anak

Jadikan contoh

Kebanyakan ibu bapa tidak sedar akan pengaruh mereka terhadap anak-anak.

Anak biasanya cenderung terpengaruh dengan tabiat merokok, pengamalan diet yang tidak sihat, tidak memakai topi keledar dan sebagainya jika salah seorang daripada ibu bapa mempunyai tabiat buruk.

Ibu bapa perlu menjadi model yang baik sama ada dari segi tingkah laku mahupun kaedah pengurusan emosi.

Mendisiplinkan anak

Belajar mendisiplinkan anak secara efektif amat mustahak. Mendidik mereka kaedah bertindak balas dan mengurangkan tingkah laku yang buruk adalah salah satu contohnya.

Disiplin dan hukuman bukan perkara yang sama. Jika anda berdepan dengan masalah mendisiplinkan anak, maka jangan segan mendapatkan bantuan. Setiap kanak-kanak adalah berbeza. Teknik didikan tertentu tidak semestinya boleh diaplikasikan untuk semua anak.

Didikan adalah sebahagian besar daripada disiplin. Jika anak melenting, mengehadkannya daripada menikmati pelbagai keistimewaan mungkin satu tindakan yang wajar.

Tetapi, si anak tidak mungkin belajar atau tahu apa yang betul sehinggalah anda menunjukkan kepadanya. Luangkan masa untuk menerangkan perilaku yang betul kepada anak.

Memahami anak

Adakah anda memahami perkara yang dilakukan oleh anak? Mengapa anak kecil memandang anda dan sejurus selepas itu memukul abangnya atau melontarkan sesuatu ke atas lantai? Tidakkah dia tahu itu sesuatu yang salah?

Dia mungkin tahu tetapi tidak bermakna apa yang dilakukan itu jahat. Sebaliknya, kebanyakan kanak-kanak berada dalam kedudukan menerokai had mereka. Inilah satu proses normal dan merupakan sebahagian daripada perkembangan semula jadi. Jika anda berusaha memahami rasional anak, boleh jadi kemarahan dan reaksi anda tidaklah seteruk yang disangkakan.

Sebahagian besar ibu bapa telah mengukuhkan perilaku buruk anak tanpa disedari. Keadaan ini boleh berlaku apabila anak disalurkan dengan pelbagai perhatian negatif dan tidak konsisten. Sekiranya anda masih tidak dapat memahami mengapa anak bertindak sedemikian, maka ini mungkin bermakna teknik mendisiplinkan anak anda itu tidak berkesan.

Pemakanan sihat

Dewasa ini kebanyakan ibu bapa dilihat cenderung memanjakan anak. Malah, mereka juga terlupa meminta anak membasuh pinggan mangkuk setiap kali selepas makan. Sepatutnya, anak perlu belajar menghabiskan makanan agar tidak meninggalkan separuh daripada sajian tersebut di dalam pinggan.

Jika anda sentiasa membiarkan lebihan makanan berada dalam pinggan secara konsisten, tabiat ini akan terbawa-bawa sehingga ke alam dewasa. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda mungkin boleh memberikan hidangan kecil kepada anak bagi melatihnya menghabiskan semua makanan. Sediakan juga pilihan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayuran, daging dan produk tenusu rendah lemak. Hadkan pengambilan minuman bersoda, tinggi gula dan makanan kaya lemak dalam diet pemakanan anak anda.

Aktiviti fizikal

Bilangan kanak-kanak dan anak remaja yang obes kian bertambah. Menghabiskan masa berjam-jam di depan televisyen, bermain permainan video dan komputer adalah antara puncanya. Jadi, selain pengamalan diet yang seimbang, pastikan anak diberi masa untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal secara kerap untuk kekal sihat dan cergas.

Berkomunikasi secara efektif

Adakah anda tahu bagaimana berinteraksi dengan anak? Apakah yang akan anda lakukan apabila anak bermasalah? Belajar berkomunikasi dengan anak jelas merupakan satu kemahiran penting.

Sebenarnya terdapat banyak perkara yang boleh dibincangkan bersama anak. Misalnya, pendidikan seks, bahaya merokok dan penyalahgunaan dadah serta alkohol.

Sentiasa bersedia

Apakah yang akan anda lakukan pada kali pertama berdepan dengan masalah didikan anak yang spesifik? Misalnya, ketika anak bercakap bohong, mencuri atau ponteng sekolah? Anda mungkin tidak bersedia untuk setiap situasi tetapi perancangan awal mungkin dapat membantu.

Membuat perancangan awal juga boleh membantu anda berdepan dengan anak-anak yang sukar dikawal.

Thursday, 12 August 2010

Elak terlebih minum produk 3-in-1

Kementerian Kesihatan mengesahkan bahawa produk minuman 3-in-1 yang kandungan gulanya melebihi 5 gram boleh memudaratkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Kementerian itu dalam kenyataan hari ini menasihatkan produk makanan yang ditambah gula perlu dielakkan seperti yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Panduan Diet Malaysia supaya tidak melebihi 10 peratus daripada jumlah tenaga harian atau 10 sudu teh (50 gram) sehari bagi dewasa.

"Bagi remaja berusia antara 10 dan 18 tahun dalam sehari tidak melebihi 11 dan setengah sudu teh atau 58 gram; dan 6 dan setengah sudu teh (32 gram) sehari bagi kanak-kanak yang berusia antara setahun dan sembilan tahun," kata kenyataan tersebut.

Wednesday, 30 June 2010

SELAMAT HARI LAHIR AKHTAR

Pada hari Khamis 24 Jun 2010, maka genaplah puteri sulong Usrati Akhtar Zaiti 11 tahun, pada kesempatan ini seluruh warga Usrati ingin mengucapkan "Selamat Hari Lahir yang ke 11 tahun". Kami doakan Zaiti panjang umur dan dimurahkan rezki oleh Allah SWT. Masa berlalu begitu pantas sekali. Usrati masih ingat lagi sewaktu Zaiti mula2 hendak dilahirkan ke dunia ini 11 tahun yang lalu. Waktu itu Usrati berada di Sabah menjalankan tugas di sana. Umi keseorangan di Kelantan untuk melahirkan Zaiti. Disebabkan untuk melahirkan anak sulong, Umi tidak berani bersalin jauh dari maknya.

Betapa susahnya untuk melahirkan Zaiti pada waktu itu, 2 hari umi dalam kesakitan, sempat juga Umi dihantar ke Hospital An Nisa' kemudian ke Hospital Kota Bharu. Disebabkan terlalu lama Umi kesakitan, akhirnya Zaiti lahir dengan membuat pembedahan. Maka pada 24 Jun 1999 selamatlah Zaiti lahir ke dunia ini. Waktu itu Usrati masih berada di Sabah dan tidak sabar untuk menatap wajah kali pertama puteri sulong ini. Setelah dua minggu Zaiti dilahirkan baru lah Usrati dapat melihat wajah Zaiti yang kebetulan pada ketika itu cuti pertengahan semester.

Sepanjang memelihara dan membesarkan Puteri Zaiti ini banyak sekali cabaran-cabaran yang dilalui. Zaiti tidak banyak mendapatkan kasih sayang dari kami, kerana selang setahun selepas itu, Zaiti telah mendapat adik Puteri yang kedua Anis Zulaikha. Sekarang setelah mereka berdua membesar 10 dan 11 tahun, terasa seronok dan puas melihat perkembangan anak-anak.



Monday, 21 June 2010

15 SECRET HAPPY FAMILY

From the Brady Bunch and Partridge Family to the Cleavers, Cunninghams, and Cosbys, images of happy families have rarely been in short supply. We all have ideas about what they should look like.

Does yours fit the portrait of a happy family? If not, don't despair. Now WebMD is letting you in on a few of the secrets to a happy family. You, too, can experience some of the domestic bliss that seemed previously reserved just for TV families.


Happy Family Secret No. 1: Enjoy Each Other
The essence of a happy family is that they truly uplift each other and that all comes down to how they treat each other, says Rabbi Shmuley Boteach, a New York-based family and relationship counselor and host of The Learning Channel's Shalom in the Home. "There is a joy that characterizes their interaction," says Boteach, father of eight children and author of several books, including the forthcoming Shalom in the Home. "Parents come home and the kids are happy to see them and when kids come home, the parents are happy to see them."

Happy Family Secret No. 2: Swap Stories
"When your kids come home, ask them what happened in school and have a story for them," he says. "If you come home dejected and not really interested and then five minutes later the TV is on, why would they be happy to see you?"

The bottom line, he says, is that when you come home, your kids have to come first. "You must drop everything you are doing and always come home with something to share with your kids, whether a story or even the smallest vignette," he says. "This way you give your kids something to look forward to. The great bane of family life is boredom and that is what leads to dysfunction, affairs, and kids wanting to be with their friends over family."

Happy Family Secret No. 3: Put the Marriage First
"Set a real example of love," Boteach says. "The relationship and marriage must come first." Think Carol and Mike Brady of the Brady Bunch and Cliff and Clair Huxtable of the Cosby Show.

There are many families where kids always come first, says Boteach. Then they become substitute providers of love, he says. "That's an unfair burden to put on a kid." It's also bad for families, he says, "because kids will move out of the house eventually."

Happy Family Secret No. 4: Break Bread Together
Families that eat together, stay together. It's that simple. "Family dinners are essential," Boteach says. "It's a time to connect." Have a minimum of four family dinners per week, he suggests.

Happy Family Secret No. 5: Play Together
"Have one or two unifying activities that the family does together on a nightly basis," Boteach says. He suggests bedtime stories for young children or reading a chapter from a novel to an older child.

Happy Family Secret No. 6: Put Family Before Friends
"In happy families, family comes before friends," he says, "The camp counselor understands something that parents don't and that is that caring for kids also has to be fun. Give rules, but understand that kids need fun, too. When kids get bored and listless, they start looking for excitement out of the home and that is when friends become more important. Friendship is important, but subordinate to family."

Happy Family Secret No. 7: Limit Children's After-School Activities
Today, growing numbers of kids are overscheduled and participate in six or seven after-school activities per week. The mother becomes a chauffer and the children are never home at the same time. This is not a recipe for a happy family, Boteach says. "If your kids grow up not knowing how to do ballet, they will be OK. No after-school activities is an extreme and too many activities is the other extreme, but moderation is where we should aim." Create your own after-school activities as a family, he suggests. For example, take your kids rollerblading, bike riding, or swimming after school as a family.

Happy Family Secret No. 8: Build and Honor Rituals
"Families need rituals," Boteach says. Rituals can be religious, national, or even family-specific, he says.

Barbara Fiese, PhD, professor and chair of psychology at Syracuse University in New York, agrees. "Happy families have meaningful rituals and are not stressed out by them," she says. "They can be unique to your own family such as going for bagels on Saturday morning, a weekly pizza night, or even a family song. Rituals tend to bring family members close together because they are repeated over time."

To work, rituals need to be flexible, she adds. "They can't be rigid," Fiese says. "If the bagel place is closed, you have to go someplace else."

Happy Family Secret No. 9: Keep Your Voices Down
Remember that children thrive on stability. "There has to be a calm environment at home," says Boteach. "Talk to your kids, give them strict rules, and punish children when necessary, but don't lose control and yell. If you yell at kids, that shows you are out of control and you create a nonpeaceful environment."

Happy Family Secret No. 10: Never Fight in Front of the Kids
TV viewers never really saw Carol and Mike Brady go at it, did they? While some fighting or bickering may be inevitable, try to keep it away from the children, Boteach says. "If your kids see you fight and argue, apologize and say, 'We are sorry you had to see it. Daddy and I just had a disagreement, but everything is OK now.'"

Happy Family Secret No. 11: Don't Work Too Much
All work and no play does worse things to a family than make it dull. "If you are away all the time and don't prioritize your kids, your kids will internalize feelings of insecurity," says Boteach. They'll begin to believe that they're not valuable enough.

Happy Family Secret No. 12: Encourage Sibling Harmony
Sibling rivalry can be divisive. "I try to speak to my kids about how fortunate they are to have siblings," Boteach says.

Happy Family Secret No. 13: Have Private Jokes
Happy families have inside jokes, Syracuse's Fiese says, "Jokes and nicknames symbolize that this is a group that you belong to and serves as a shorthand for larger experiences," she says.

Happy Family Secret No. 14: Be Flexible
"This is easier said than done," says Fiese. "But by their very nature, families change so you have to be open to change in membership and age," Fiese says. "Somebody gets married, somebody dies, somebody remarries and teenagers are no longer children and young adults are no longer teenagers, but they are all still part of the family."

Happy Family Secret No. 15: Communicate
Rose J. Perkins, EdD, associate professor of psychology at Stonehill College in Easton, Mass., says that a happy family communicate with one another. "Frequently families are set up where everyone tells the mom and then the mom sends the message, but in a happy family, there are more flexible, open lines of communication."

In happy families, "all the members of family unit are able to communicate openly," she says.

Thursday, 17 June 2010

KERANA CINTA BADAN BINASA




“Kerana cinta, Demi cinta dan kemaruk cinta, lautan api sanggup ku renangi, gunung tinggi sanggup ku daki, asalkan kita dapat hidup bersama.”

Inilah antara ungkapan-ungkapan yang biasa kita dengar apabila seseorang itu terjebak dan kemaruk cinta terutamanya sebelum berkahwin. Kerana cinta, demi cinta dan kemaruk cinta seseorang itu sanggup melakukan apa sahaja asalkan semua impian yang dicita-citakan tercapai dan terlaksana.

Ayat-ayat cinta yang romantik dan “power” sentiasa bermain-main dan membasahi bibir setiap pasangan yang mabuk cinta. Ayat-ayat tersebut diungkapkan untuk menjaga hubungan, menunjukkan kasih sayang dan sebagainya terhadap pasangan masing-masing.

Malah demi cinta juga, seseorang itu sanggup mengadaikan maruah diri dan menjadi hamba nafsu kepada pasangan masing-masing. Manakala yang lebih parah lagi, manusia sanggup membunuh sesama sendiri dan sanggup membunuh diri gara-gara kecewa kerana cinta. Inilah yang berlaku dalam masyarakat kita kini. Sanggup melanggari segala larangan Allah SWT demi menunjukkan betapanya mereka ini adalah pasangan yang setia. Inilah penangan cinta.

Bicara hari ini adalah untuk memperingati dan muhasabah, bagaimana diri ini, dirimu dan kita semua menunjukkan rasa cinta terhadap Allah SWT? Apakah pengorbanan yang telah kita lakukan selama kita hidup untuk menunjukkan rasa cinta kita kepada Allah SWT? Selain itu, adakah bibir kita sentiasa dibasahi dengan ayat-ayat cinta kepada Allah SWT iaitu memuji dan membesarkan Allah SWT? Sama-sama kita fikir dan renungkan…

Kekadang manusia lupa bahawa cinta kepada manusia adalah cinta yang tidak kekal dan sementara, ia boleh hilang dengan sekelip mata. Lihatlah apa yang berlaku dalam masyarakat kita, ketika bercinta semuanya indah-indah. Tetapi apabila berkahwin, cinta itu semakin hari semakin pudar dan hilang. Beginilah kalau cinta itu tidak berlandaskan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT. Justeru itu, perhubungan itu diakhiri dengan penceraian jua.

Manakala cinta kepada Allah SWT adalah cinta yang kekal dan hakiki. Cinta Allah SWT akan membawa kepada ketenangan jiwa dan kebahagian di dunia dan juga di akhirat. Beruntunglah sesiapa yang bercinta dengan Allah SWT setiap masa, setiap waktu, setiap saat kerana DIA Maha Pengasih dan Penyayang.

Kerana cinta, demi cinta dan kemaruk cinta…Di sini saya kongsikan satu keratan akhbar yang dilaporkan oleh Harian Metro hari ini yang bertajuk : “KEMARUK CINTA NENEK”



ALOR SETAR: Seorang wanita sanggup merentas laut dari Medan, Indonesia, semata-mata bertemu kekasihnya yang menetap di bandar raya ini bagi membincangkan soal perkahwinan mereka.


Bagaimanapun, hasrat nenek berusia 49 tahun itu terbantut apabila mereka dicekup berkhalwat oleh sepasukan anggota Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) di sebuah hotel murah di Jalan Seberang Perak, bersebelahan Masjid Zahir, di sini, awal pagi semalam.


Wanita yang mempunyai 11 cucu itu mengenali pasangannya, warga Pakistan berusia 55 tahun yang bekerja sebagai penyelia di Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di sini sejak setahun lalu di sebuah restoran di Kuala Lumpur.


Pada mulanya lelaki itu berpura-pura tidak tahu berbahasa Melayu dan bercakap dalam bahasa Pakistan selain memberi alasan pasportnya tiada dalam simpanan.


Namun tembelangnya pecah apabila dia secara tiba-tiba mengeluarkan pasport dalam poket seluarnya ketika dibawa ke pejabat agama serta secara tidak sengaja bertutur dalam bahasa Melayu menyebabkan dia terpaksa memberitahu perkara sebenar yang mereka bukan mahram atau suami isteri.


Ketua Operasi Jaik, Salehudin Saudi berkata, pihaknya menahan pasangan itu selepas membuat pemeriksaan di hotel murah terbabit yang bersebelahan Masjid Zahir di sini dan mendapati pintu sebuah bilik di tingkat bawah hotel itu berkunci dari dalam.


Beliau berkata, selepas mengetuk pintu dan memberi salam, seorang wanita membuka pintu bilik itu dan membenarkan anggota masuk membuat pemeriksaan.


“Hasil pemeriksaan menemui seorang lelaki rakyat Pakistan beragama Islam berada dalam bilik itu dan mengesyaki sesuatu mencurigakan selepas mereka gagal menunjukkan sebarang bukti mempunyai hubungan mahram atau suami isteri.


“Pada masa sama, wanita itu memakai baju dalam keadaan terbalik serta tidak menarik zip seluar jeans menyebabkan timbul syak mereka melakukan maksiat berikutan pintu bilik lambat dibuka selepas diketuk berkali-kali,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.


Salehudin berkata, lelaki itu ditemui hanya memakai seluar panjang tanpa baju dan terkejut melihat kehadiran anggotanya membuat pemeriksaan.


Beliau berkata, hasil soal siasat mendapati nenek terbabit yang tidak bekerja itu mengaku sanggup datang ke negara ini selepas kekasihnya meminta dia datang ke Kedah untuk berbincang soal perkahwinan mereka.


“Lelaki itu mengaku sudah mempunyai isteri dan empat anak di Pakistan dan bekerja di negara ini sejak lima tahun lalu. Dia mendakwa ingin memperisterikan wanita terbabit.


“Wanita itu pula memberi alasan dia kesunyian dan sanggup datang ke sini kerana rindukan kekasih dikenali sejak setahun lalu,” katanya.

Beliau berkata, pasangan itu ditahan mengikut Seksyen 9(1)(2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah 1988 kerana berkurung sehingga mendatangkan pada orang ramai dan sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau setahun penjara atau kedua-duanya sekali.


Dalam operasi di hotel sama, angotanya menahan pasangan warga Indonesia berusia lingkungan 20-an kerana disyaki berkhalwat kira-kira jam 1.20 pagi.


Beliau berkata, kedua-dua pasangan itu dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Star untuk siasatan lanjut sebelum dibawa ke pejabat agama untuk soal siasat.

“Lelaki itu bekerja di Perlis dan menyewa sebuah bilik hotel murah di bandar raya ini untuk memadu asmara sebelum dicekup berkhalwat,” katanya.

Sekiranya cinta itu tidak berlandaskan syariat Islam dan menurut hawa nafsu semata-mata, maka….

Kerana cinta, manusia menjadi buta hati….

Demi cinta, manusia sanggup melakukan apa sahaja seperti membunuh dan sebagainya…

Kemaruk cinta, manusia sanggup melanggar syariat Allah SWT…………..

Apa pandanagan anda??


Wallahu a’lam.

Sumber : http://ibnismail.wordpress.com/

Tuesday, 8 June 2010

RAHSIA PERWATAKAN ANAK-ANAK

Mengikut kajian pakar motivasi Dato' Dr Fadzilah Kamsah

Dari segi fizikal

- Bertubuh kurus
seorang yang agak gemuruh, kelam kabut tapi sangat kreatif, aktif dan pantas bergerak, agak penakut, suka diberi penghargaan dan belaian orang lain

- Bertubuh sederhana
suka tidur dan kuat makan, kuat semangat tetapi selalu tak fikir panjang sebelum bertindak,sensitif,mudah marah dan inginkan kesempurnaaan

- Bertubuh gemuk
seorang yang tenang.penyayang,mudah bertolak ansur dan teratur bila buat kerja,agak lambat berfikir tapi ngatan tajam,cabar dan jarang marah.

Tarikh Lahir

Bulan 2,4,6,8,9,11,12

- kelam kabut, mudah tertekan, selalu nak cepat, kurang sabar, inginkan kesempurnaan, sentiasa nak cari kehebatan.

Bulan 1,3,5,6,7,10,12
- tenang, mudah bertolak ansur, mudah diajak berbincang.

Bulan 2,3,4,7,8,9
- emosi tinggi, mudah melenting dan mudah tersinggung.

Dari segi warna

Hijau - mencintai alam sekitar, pemurah, ambil berat, penyayang, berperikemanusiaan, kritis, banyak idea.

Hitam - serius, tinggi iltizam, buat sesutu dengan bersungguh2.

Putih - optimis,sabar, sangka baik, suka kedamaian.

Merah jambu - penyayang, bersungguh2, keinginan tinggi.

Oren - suka kebebasasn, kreatif, aktif, agak kelam kabut, ramai kawan, semangat tinggi.

Kuning - ceria,tahan lasak, suka berkawan.

Biru muda - sensitif, beretika, suka menolong, suka bekerjasama, sedia berkorban untuk orang lain.

Emas / perak - suka kepada kejayaan.


Urutan dalam keluarga

Anak sulung - cakap serupa bikin, cemerlang di rumah dan sek, jadi model kepada adik, pandai pujuk, suka kawal orang lain.

Anak tengah -suka jadi pendamai, pemurah, mudah berkawan, suka bertolak ansur.

Anak bongsu -berani ambil risiko, bertolak ansur, peramah, kreatif

Anak tunggal -yakin, tak bergantung pada orang lain, cemrmat, teliti dan terperinci, cita2 tinggi, pemurah

PERKEMBANGAN PERSONALITI KANAK-KANAK

Menurut Sigmund Freud, tokoh Psikologi Barat mengkaji tentang perkembangan kanak-kanak dan beliau membahagikan perkembangan kanak2 kepada lima peringkat ;


1. Peringkat Oral ( 0- 18 bulan)
Sebelum lahir lagi kanak2 memrlukan kasih sayang daripada ibu, semasa lahir ia memerlukan belaian ibu sewaktu menyusukan anak. Aktiviti menghisap susu berterusan hingga 18 bulan. Selepas itu kanak2 mula menggigit dgn memasukkan sesuatu ke dalam mulutnya. Ini menyebabkan semasa dewasa nanti boleh membawa kepada trait yg pasif, optimis dan ingin mengetahui.


2. Peringkat Anal ( 2 -4 tahun )
Kanak2 bersedia dan mengawal fungsi biologi seperti membuang air. Ibubapa perlu melatih anak2 kerana ia akan mempengaruhi sahsiahnya apabila meingkat dewasa.


3. Peringkat Falik ( 4 - 6 tahun )
Kanak2 seronok dgn organ jantinanya, memegangnya utk mendapat kepuasan, Komplek (oedipus) kanak2 lelaki tertarik pada ibunya, kompleks (elektra) kanak2 perempuan tertarik pada bapanya. Ketika ini paling kritikal kerana ia akan menentukan kepesatan seksual yg berkembang dlm diri seseorg individu.


4. Peringkat Pendaman ( 6 - 12 tahun )
Bermula gejala penyekatan seksual dalam diri individu, penuh dgn suasana menguatkan sifat serta ciri kelakian atau kewanitaan, keupayaan berkawan sesama rakan, lelaki @ wanita.


5. Peringkat Genital ( 12 tahun ke atas )
Struktur Ego menguasai diri. Diri menjadi maju dan selari dgn kematangan yang berfungsi. Ego yg terbentuk dlm diri kanak2 dijaga dan dikembangkan secara pengalaman yg baru serta bermakna. Kanak2 mula bersosialisasi, aktiviti berkelompok, persediaan perkahwinan, berkeluarga. Zaman kanak2 ditinggalkan dan peringkat dewasa telah bermula.



Kita sama2 perhatikan dan jaga perkembangan anak2 kita, adakah ia seperti apa yang diperkatakan oleh Sigmund itu. *USRATI JANNATI*

Sunday, 6 June 2010

LUaHan EmOsI aNaK

Kita selalu memarahi anak-anak yang suka menconteng dinding, padahal kita tidak ketahui bahawa setiap contengan yang dilakukan mempunyai maksud dan luahan isi hati mereka. Sebenarnya seni lukis merupakan cara mereka menterjemahkan apa yang dirasai dan dilihat. Justeru seni lukis sebagai terapi adalah cara efektif untuk kanak2 membentuk dan menjelaskan emosi. Malah ia juga tempat kanak2 meluahkan pendapat, emosi, ketakutan dlm persekitaran yang selamat.Setiap hasil seni kanak2 itu bercerita.

Maksud warna dilukis kanak-kanak;

1. Warna hitam dan Merah
Menjelaskan isyarat dia berdepan masalah. Rona hitam selalunya menggambarkan tekanan, rasa tiada harapan @ tersekat.


2. Merah merujuk kemarahan.


3. Biru dan hijau adalah warna tenang.


4. Warna kuning dan oren menandakan keceriaan


Apabila kanak2 melukis unsur menakutkan dan warna hitam, kanak2 itu sebenarnya berdepan masalah yang tidak mampu diluahkan dengan kata-kata.


Perhati dan cuba fahami perasaan anak2 kita supaya mereka dapat meluahkan perasaan mereka melalui seni lukis.
*Usrati Jannati*

Friday, 4 June 2010

BERHATI-HATI MEMILIH MAKANAN UNTUK KELUARGA

1. Jika anda makan satay , jangan pula lupa timun nya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen ! Apa bendanya karsinogen tu? Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah . Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Barah akibat penggunaan bahan dalam Shampoo . Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS . Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telah pun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barah nya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'. Kalau istilah James Bond, 'Licence to kill!'

6. Bawang Goreng segera , Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan
bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.
Sama-sama kita menjaga pemakanan anak-anak dan keluarga kita dari makanan yang kotor dan menjejaskan kesihatan. Makanlah makanan yang halal dan baik untuk kesihatan bersama.
*USRATI JANNATI*

Wednesday, 2 June 2010

SELAMAT BERCUTI PERTENGAHAN SEMESTER

Pejam celik dah masuk bulan Jun, cepat benar masa berlalu meninggalkan kita, tanpa disedari kita dah berada pertengahan tahun 2010 dan sekarang dah masuk cuti pertengahan semester (6 Jun hingga 26 Jun 2010). Segala perancangan semasa cuti ini sudah siap disusun.. bermula dengan pengajaran Kursus Dalam Cuti (KDC) (6 hingga 9 Jun 2010), disusuli pula dengan mengajar sambilan OUM bagi subjek Pendidikan Moral tahun 4 pada 12 Jun 2010.. dan pelbagai jemputan kenduri kendara sanak saudara dan sahabat handai.

Untuk merehatkan minda setelah penat membanting tulang selama 6 bulan ini, hajat di hati Usrati nak bawa keluarga berjalan-jalan ke Taiping Bandar Warisan, tempat di mana Usrati pernah bermukim pada 2003 hingga 2007 dulu, Sejak Usrati dapat bertukar ke negeri Serambi Mekah ini, belum pernah lagi Usrati bertandang ke sana, bukan apa, rasanya dah perit melalui perjalanan yang panjang merentasi lebuhraya Grik, Tasik Banding, Jeli dan sebagainya. Dah ramai kawan lama di sana dulu mengajak Usrati, bila datang ke Taiping ni.. Rindu jugak rasanya..

Entah tercapai atau tidak hanya masa yang menentukan. Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan. Bila tiba masa ada saja pelbagai masalah yang timbul jika Allah tidak izinkan.

Tuesday, 1 June 2010

MillatFacebook (Muslim Facebook)

ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam.

Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web www.millatfacebook.com, awal minggu ini.
Ia dilancarkan selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.
“Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli.

“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24.

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim.

Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu.
Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan.

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat.

Popular Posts

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails